Hervormingsdag– Wat is dat?
Hervormingsdag, ook bekend als het "Festival van de Reformatie", erkent het begin van de Protestantse Reformatie. Er wordt herdacht dat Maarten Luther in 1517 zijn “95 Stellingen” op de deur van de kerk in Wittenberg spijkerde.
Deze feestdag wordt al gevierd sinds 1567, maar de precieze datum heeft gevarieerd. In 1717 werd 31 oktober als de officiële dag vastgesteld om deze gebeurtenis te herdenken, maar veel gemeenten vieren de zondag voorafgaand aan 31 oktober als Reformatiezondag.
Hervormingsdag en Maarten Luther
Maarten Luther (1483-1546) was in zijn tijd een revolutionair. Hij diende als priester en als professor in de theologie. Hij schreef zijn 95 Stellingen om zijn bezorgdheid uit te drukken over de corruptie binnen de Rooms-katholieke Kerk. Zijn ideeën bleken een katalysator te zijn voor een uiteindelijke breuk met de Rooms-katholieke Kerk.
Een van de grootste problemen die Luther had met de Rooms-katholieke Kerk had betrekking op de zogenaamde “aflaten”. In 1517, vóór Luther zijn stellingen schreef, werden door Paus Leo X aflaten aangeboden aan mensen die aalmoezen gaven voor de herbouw van de Sint Petrus Basiliek in Rome. Johann Tetzel was de zaakgelastigde over deze aflaten en hij werd door Luther geconfronteerd.
Aflaten waren een volledige of gedeeltelijke kwijtschelding van tijdelijke straffen voor zonden die reeds vergeven waren. Met andere woorden: een mens kon een aflaat kopen, wat hem dan zou vrijstellen van boetedoening voor zijn zonden. Een aflaat kon ook gekocht worden om de tijdsduur te reduceren die een naaste in het vagevuur zou doorbrengen. Luther interpreteerde deze praktijk als een manier om verlossing van zonden en Gods gunsten te kopen. Hij sprak zich uit tegen dergelijke transacties en tegen de hebzucht en de corruptie van dergelijke praktijken.
In plaats daarvan onderwees Luther:
Copyright © 2002-2021 AllAboutReligion.org, Alle rechten voorbehouden